Pito pito, ordenança que t'aplico



Fa uns dies Castellar del Vallès va despertar amb publicitat penjada en gran nombre de fanals.
Uns anunciaven el Correllengua i altres un circ.



Vegem què posa l'article 19, sobre activitats publicitàries.
12. De conformitat amb aquesta ordenança, queda especialment prohibit enganxar o
col·locar publicitat comercial als elements de mobiliari urbà (fanals, arbres, parades
d'autobús, etc.), façanes dels edificis o qualsevol altre lloc no destinats específicament
a publicitat.  


Fixeu-vos amb la locució "especialment prohibit"

Resulta que dies enrera, la formació sense representació en el consistori, ICV, va voler penjar 2 pancartes per a reivindicar que els castellarencs poguem entrar en el segle XXI enllaçant la carretera de Sabadell amb l'autovia a Barcelona. Pel que sembla, els governants de Castellar disfruten fent col·lapsar el trànsit de Sabadell. ICV,  com a persones educades van demanar permís a l'ajuntament: aquest els hi va negar, advertint-los de que si ho feien se'ls obrira un expedient, per incompliment de la normativa de civisme.


El que hom es pot preguntar és que com pot ser que a una gent no els deixin penjar 2 pancartes i a altra gent els permeten envaïr a discreció els fanals del municipi amb la seva publicitat.

La resposta de l'alcalde va ser en dues línies:
1: "la llei no permet publicitar missatges polítics quan no hi ha eleccions", per el que li vaig apuntar que el correllengua és un tipus de política lingüística i el circ des de temps dels emperadors és l'estratègia per mantenir al poble submís. Faltava el pa, que ve en una altra temporada i s'anuncia com a setmana del Pa-llasso. L'alcalde va afegir "imagina que totes les formacions polítiques pengin les seves reivindicacions amb pancartes; s'ompliria el poble de pancartes!" Podeu imaginar que aquest argument no em va ser satisfactori, així que va obrir una segona línia d'arguments:

2: "la normativa preveu que les entitats sense ànim de lucre puguin penjar publicitat de les seves activitats". Així que li vaig preguntar que si la ONG del circ sense fronteres no pagava per posar tantes pancartes i em va respondre que això no ho sap, que suposa que van pagar taxes a la generalitat.
És a dir, ve una entitat amb ànim de lucre i la normativa és paper mullat. S'obre l'interrogant de si hi ha sobres amb diner negre, tràfic d'influències o qualsevol corruptela per a permetre tal excepció. Algú sap quant va pagar el circ per poder saltar-se la normativa?
13. No obstant això, i de forma específica pel que  fa a les pancartes, banderoles i
tòtems a la via pública, s'estableix, que només se n'admet la col·locació quan vagin
adreçats a difondre publicitat relativa a esdeveniments d'interès públic, promoguts per
entitats sense ànim de lucre.

Conclusió: Tenim una normativa en la que la excepció és la norma: si ets afí a la màfia, vista grossa i si no amenaça d'expedient. Capicci?

No hay comentarios:

Publicar un comentario